Aseară, Suedia a fost privită de întreaga Europă! De ce? Pentru că a avut loc prima semifinală a celei de-a 58 ediție a Eurovision-ului. A început bine, totul a fost impecabil, suedezii știu ce fac. Ce nu mi-a plăcut a fost faptul că au schimbat oarecum niște reguli. Ce m-a deranjat a fost că au ales ca și oraș-gazdă Malmö, fiind mult mai mic decât Stockholm, capitala Suediei. Malmö Arena poate găzdui 15500, pe când Friends Arena din Stockholm 65500. În sală au fost 11000 de spectatori. Un număr destul de mic, jumătate din ce a găzduit anul trecut Azerbaijan-ul, aproximativ 22000 de spectatori. Plus că cei din fața scenei stăteau în picioare, în comparație cu edițiile precedente din alte orașe-gazdă.În rest nimic de reproșat! Sunet, lumină, imagine!!! Totul la superlativ!
Prima țară care deschide semifinala, e Austria, cu interpreta Natalia Kelly. Piesa s-a numit ”Shine”, însă nicio legătură între cum a cântat și cum s-a prezentat ea pe scenă. E foarte frumoasă, ce-i drept, însă a avut o prestație slabă, liniară, fără să transmită nimic. De aceea probabil nici nu s-a calificat.
Cea de-a doua care intră în concurs e Estonia. După ce anul trecut, Ott Lepland s-a prezentat cu piesa ”Kuula” ce semăna izbitor cu piesa Monicăi Anghel ”Spune-mi”, în 2013 revin cu tot cu o piesă în estoniană, interpretată de Birgit, ”Et uus saaks alguse” (Ar putea fi un nou început). Mie, personal nu mi-a plăcut, căci nu mi-a transmis nimic, o baladă ștearsă și banală, însă aceasta s-a calificat în cele din urmă.
Anul acesta, Slovenia, a mers pe mâna unei americance, Hannah. Piesa mi-a rămas în minte datorită influențelor dubstep de la început. Piesă bunicică, ritmată, energică, dar nu s-a calificat. Păcat! Merita să fie în finală în locul altei țări.
Croatia a ales să cânte despre mizerie. Din ce motive nu știu. 6 tipi, îmbrăcați frumos care nu au reușit să impresioneze publicul încât să le acorde votul pentru finală. Nici eu nu îi vedeam acolo. Mi-a adus aminte de o altă trupă din Letonia, Bonaparti.lv, care a participat în 2007. Nici aceștia nu s-au calificat.
Despre Danemarca nici nu mai are rost să zic nimic. Show, prezență scenică, tot ce vrei! Favorita publicului și a juriului! S-a calificat fără probleme! La casele de pariuri e dată drept câștigătoarea ediției din 2013. Rămâne să vedem confirmarea sâmbătă.
Rusia a vrut anul trecut să sfideze Europa cu băbuțele, fapt ce a și reușit, însă anul acesta a decis să se prezinte cu ceva mai classy. De accea au optat pentru Dina Garipova care e interpretat piesa ”What If”. Mulți dintre ”eurovisioniști” au spus că piesa e plagiat după Malta 2009, Chiara Siracusa, care avea o piesă care se numea tot ”What If We”. Piesa oricum e frumoasă, de aceea a și trecut mai departe.
Ucraina este o combinație de Cheryl Cole + Ani Lorak (locul 2 la Eurovision 2008) + Sabina Babayeva (reprezentanta țării gazde de anul trecut, locul 4). Piesa e parcă luată dintr-ul film Disney, dar și așa a avut o interpretare foarte frumoasă, parcă era ruptă dintr-un basm. Au avut chiar și un uriaș pe scenă, la modul propriu. S-a calificat cu lejeritate, fiind una dintre favoritele publicului de a câștiga concursul.
După 8 ani de zile Olanda a reușit să prindă finala. Asta cu ajutorul lui Anouk, care a interpretat piesa ”Birds”. Interpreta nu mai are nevoie de nicio prezentare.
Aseară au fost pe scenă chiar și astronauți. Montenegru e venit cu o piesă dinamică, dar foarte ciudata. Who See, nu au reușit să inducă starea de Igranka, sau lumea a refuzat să ia parte la petrecerea lor.
Sincer, și acum mă intreb, piesa Lituaniei ce caută în finală. Tipul cânta parcă se afla la karaoke, șters,zici băuse 10 beri și nu știa ce să mai facă. Cred că freza a durat mai mult timp să o facă decât să cânte și să compună! O fi în finală, dar nu va face mare lucru.
Alyona Lanskaya, din Belarus a fost prezentă și în finala Selecției Naționale de la noi. Piesă antrenantă, o combinație între Hadișe, Helena Paparizou și Ruslana. Unde mai pui că e o frumusețe de femeie. Are niște picioare perfecte! ”Solayoh” se va auzi și sâmbătă!!!
Poate a fost surpriza și prestația serii. Moldova și a ei Aliona Moon a ales să cânte în limba română, fapt ce ne bucură enorm! Prezență scenică, voce, spectacol, emoție! ”O Mie” se va auzi din nou sâmbătă! Felicitări Moldova!!!
Poziția nr. 13 a fost norocoasă pentru țara supranumită ”Casa spirituală a Eurovision-ului” și anume Irlanda. Ryan Dolan crede că ”Only Love Survives”. Asta rămâne de văzut, cum se va descurca sâmbătă.
Cipru, din păcate a rata calificare de anul acesta. Despina Olympiou a cântat ”An me thimasai” (Dacă îți vei aminti de mine). O prezență elegantă, voce și piesă bună! Merita fnala!
La fel ca și Lituania. Belgia nu are ce să caute în finală! E un fel de ”Tom Dice wannabe”, cu o piesă de tăiat venele. Roberto Bellarosa ”Love Kills”. Poate pe el!
După o piesă de top 3, Serbia trimite 3 fete care arată ca și 3 french maids. Nu mi-au plăcut deloc. Plus că seamănă foarte bine cu piesa ce au trimis-o în 2011, Nina-Caroban.
Moje 3, ”Ljubav je svuda”. Cică dragostea e peste tot! Rezultatele spun altceva.
Câteva precizări legate de comentariile Lianei Stanciu: care, uneori, vorbește fără foaie și vorbește prostii. Chiar nu se pregătește când are de comentat un astfel de eveniment? Nu e o rușine să citești de pe foi! Cea mai mare prostie pe care a spus-o aseară a fost că cea care o interpretează pe Lynda Woodruf e prezentatoarea, Petra Mede! De fapt e Sarah Dawn Finner. Ce să faci, când crezi că ești vedetă asta e și că nu poți greși… De fapt la TVR așa se întâmplă în fiecare an! Cred că e vital să nu greșești când prezinți un astfel de eveniment!