Selecția Națională- Să înceapă circul

Evident că nici anul acesta TVR-ul chiar nu se poate abține de la controverse. Până acum, șeful delegației românești a fost bine-cunoscutul Dan Manoliu, dar anul acesta a predat ștafeta Lianei Stanciu, om de radio și comentator Eurovision. Până aici nimic controversat, nimic neobișnuit. Asta până când, trupa Bere Gratis a înscris o piesă în concurs. De ce m-am legat de acest detaliu? Pentru că front-man-ul trupei Bere Gratis, Mitză, e nimeni altul decât soțul Lianei. Conform portalului de știri online, exclusivenews.ro, Liana Stanciu, a declarat că în momentul în care a aflat că soțul ei are în competiție o piesă, și-a cerut demisia, dar nu i-a fost acceptată. Acest fapt lasă loc multor interpretări, din dorința avidă de audiență se recurg la tertipuri de acest gen. Nici piesele înscrise nu sunt dintre cele mai strălucite. Au fost inscrise 159, dar 9 dintre ele nu au îndeplinit condițiile si au fost descalificate. Așadar au rămas 150 din care să aleagă 12. Sincer să fiu, nu știu cum, cu ce și prin ce mijloace au fost alese.
Nu o să mă apuc să le fac o analiză amănunțită, pentru că aș da într-un clișeu, și încerc să mă feresc de acest lucru.
Singurele piese care mi-au atras atenția sunt ”Hearts Collide” a Ancăi Florescu (ex-Laguna), ”Miracle”, piesa Paulei și a lui Ovi, și pe undeva piesa lui Ștefan Stan și TeddyK, ”Breathe”. În rest nimic.
Piesa lui Naomy e învechită, nici la Mamaia 1990 nu cred că intra. Deși, nu e treaba noastră, a nimănui că e travestit sau transsexual, are o voce cu multe clase peste multe dintre așa-zisele ”cântărețe” din România. Calificarea ei în finală e o demonstrație a TVR-ului că populația României e tolerantă. Teoretic. Că practic e exact pe dos.
Silvia Dumitrescu la fel. O piesă care, probabil are aceeași vârstă cu ea. Nici la festivalul berii din Sumusfalău nu cred că ar prinde, deși e o doamnă cu o carieră puternică  în spate.
Piesa Mirelei Vaida,seamănă izbitor cu ”Once upon a December” din filmul ”Anastasia”. O să fie votată de soacre, nurori și gineri.
E un tip, atât de cunoscut încât nimeni nu a auzit de el până acum, din Mureș e. Cred că e lăutar, sau ceva asemănător, Marcel Crăciunescu e numele domniei sale, dar va cânta sub numele de ”Șăl”. Care e explicația, nu știu. Piesa se numește ”HardJock”. Nu aș putea să o încadrez în vreun curent muzical. E o parodie sau ceva pe acolo. Mie mi-ar fi rușine să ne reprezinte. Plus că e și măgar și o atacă pe Naomy
Zuralia Orchestra ne învață arpegiul. Atât!
Vizi Imre are o piesă puțin ieșită din tiparele obișnuite, dar în sensul bun. Sună puțin american-ish, sound-ul îmi aduce aminte de muzica și jazz-ul din New Orleans.
The dAdA- la ei totul se termină în ”-ble”, nimic special, parcă ceva ce s-a mai auzit.
Renee Santana, săraca tot încearcă, dar nu reușește să ajungă să reprezinte România. Piesa nu e rea, e ascultabilă. Apreciez perseverența ei alături de Mihai Alexandru (România 2003, Nicola- Dont break my heart).

Cele 12 piese din finală în ordinea intrării în concurs:


1. Paula Seling și Ovi- Miracle

2. Bere Gratis- Despre mine și ea


3. The dAdA- Unpredictible

4. Zuralia Orchestra- You Konw

5. Vizi Imre- Kind of Girl

6.Anca Florescu- Hearts Collide

7. Silvia Dumitrescu- Fiorul iubirii

8. Renee Santana &Mike Diamondz- Letting Go

9. Ștefan Stan&TeddyK- Breathe

10. Naomy- Dacă tu iubești

11. Vaida- One more time

12. Șăl- HardJock

Please follow and like us:

2 Comments Add yours

  1. 3treid spune:

    corect descris, redactat !!! subscriu in totalitate !!!! Singura apta de acest concurs….este vocea si piesa Ancai !!! Succes !!

  2. Andrei spune:

    Mulțumesc frumos! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.