Sărbătoarea zânelor românești

Astăzi, românii sărbătoresc Sânzienele, sărbătoarea începutului de vară. În mitologia românească Sânzienele sau Ielele sunt ființe mitice, îmbrăcate în rochii albe, transparente, țesute din fire de borangic. Am avut o întâmplare amuzantă la facultate, când la un curs, ce făcea referiri mitologice, i-am spus profei de mitul Ielelor, un mit foarte important în mitologia noastră. Iar replica ei a fost că ea n-a auzit de ele!!! Drăgaicele cum mai sunt numite în unele zone ale țării, sunt fete ce umblă noaptea, îmbrăcate în haine albe și dansează lângă ochiurile de apă din eleștee. Se spune că dacă văd pe cineva că le urmărește, aceștia pocesc persoana respectivă!

Pentru mine, sărbătoarea asta are mai semnificații. De astăzi cucul nu va mai cânta, și din păcate, anul ăsta nu am putut să merg la țară, la bunica, să stau afară și să-l ascult cum făceam în alți ani… Și-mi aduc aminte și de cineva drag mie, cu care din păcate nu mai țin legătura… De ce țin la sărbătoarea asta? Pentru că Elena Gheorghe, pentru momentul de la Eurovision, s-a folosit de acest mit, pe care europenii nu l-au înțeles deloc, dar de care eu sunt fascinat. 

Și acum îmi aduc aminte cu drag și nostalgie de momentele din copilărie, când, alături de alți copii de la țară mergeam pe dealul din spatele casei să culegem sânziene, să facem coronițe pe care le agățam în poartă, că bunica spunea că așa se văd oamenii gospodari, cei care pun cununi de sânziene în poartă. Din păcate, nu știu cine mai face chestia asta acum, căci dintre oamenii cu care mergeam să culegem sânziene, toți au cam plecat de acolo, te miri pe unde. Eu am avut o copilărie extrem de frumoasă, pe care mi-am trăit-o la țară, la bunica, locul unde mereu o să merg cu drag, locul pe care mereu o să-l țin mereu într-un colț de suflet. Aș vrea să pot da timpul înapoi, când eram copil, un copil fericit, care nu știa de griji, nici de lipsuri și nici de sacrificii… Timpul, din păcate e neiertător față de noi toți! Doar amintirile sunt singurele lucruri cu adevărat valoroase din viața noastră!

Bineînțeles, din acest post nu putea să lipsească piesa Elenei Gheorghe,”The Balkan Girls”

Și piesa celor de la Etnic, alături de Haiducii, care evidențiază ceea ce am spus eu despre Iele

https://www.youtube.com/watch?v=u2XLmv-xJQM

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.