Ramona Nerra: ”Cariera mea a luat o turnură ascendentă după participarea la Vocea Germaniei”

foto: https://www.facebook.com/ramona.nerra
foto: https://www.facebook.com/ramona.nerra

Ramona Nerra, talentata artistă de pe plaiuri mioritice, cea care a colaborat cu unul dintre cei mai mari DJ ai lumii, ATB, vorbește despre ce turnură a luat cariera sa muzicală după ce a fost concurentă la talent-show-ul, ”Vocea Germaniei”. În momentul de față, talentata artistă își dorește să câștige un bilet și dreptul de reprezentare a României în cadrul concursului Eurovision, ce va avea loc în Suedia în luna mai. Vă invit așadar, să lecturați o mândrețe de interviu.

Reporter: Salut Ramona! Și La Mulți Ani! Cum ai petrecut sărbătorile?

Ramona Nerra: Salutare tuturor! Am petrecut sărbătorile ca toată lumea probabil, acasă cu familia și prietenii. La o masa lungă și bogată cum se cuvine dealtfel de Crăciun,  cu bradul împodobit și un radio cu colinde din toată lumea.

Reporter: Hai să facem o scurtă întoarcere în timp. Povestește-mi, cum ți-a fost copilăria.

Ramona Nerra: Copilăria mi-am petrecut-o în mare majoritate în Craiova , orașul în care m-am născut și crescut. Dar vacanțele mi le-am petrecut la bunici la țară. Giurgita se cheamă comuna unde ei înca mai locuiesc. Cele mai frumoase amintiri ale copilariei mele le am de acolo. Desculță cât era ziua de mare , mers la înnot la baltă… îmi petreceam timpul cu prietenii  de dimineața până seara Ziua parcă era mai lunga decât acum. Și, deși nu primeam cine știe ce lucruri extrordinare de sărbatori sau de ziua mea, mă bucuram de cel mai mic lucru de parca ar fi fost cel mai incredibil cadou posibil. Și de câte ori aveam ocazia, dădeam muzica tare și mă închideam în câte o cameră și dansam și cântam cât puteam eu de tare .

Reporter: Ramona Nerra când era copil

Ramona Nerra:  Eram un copil energic, zic eu, dar foarte visător. Încă mai sunt așa. O prietena de-a mea din copilărie îmi spunea acum ceva timp dacă îmi mai aduc aminte ce ii spuneam ei despre cum vedeam eu viitorul meu ? Îi ziceam “ eu nu o sa fiu femeia tipică, casnică, ce stă toată ziua acasă și schimbă rețete de murături cu vecina“. Am râs copios când ne-am adus aminte de de lucrurile astea. Cred că am avut dreptate , nu știu să fac murături.

Reporter: Când ai început să cânți? Prima amintire legată de acest fapt? 

Ramona Nerra: Cânt de când mă știu.  Dacă se poate spune așa.  Dar primele mele ore de canto au fost de la 10 ani , la Clubul Copiilor din Craiova. Îl frecventam săptămânal timp de câțiva ani buni. Apoi de la 14 ani am intrat la școala populară de artă , tot din Craiova, clasa domnului Sorin Petrescu, timp de 3 ani. Nu pot să descriu prima amintire, dar îmi aduc aminte în general de foarte multe spectacole haioase cu multe greșeli pe scenă, plânsete că nu mi-a ieșit cum am vrut, sau emoții și bucurii când totul era bine. Muzica mi-a schimbat total viața!

Reporter: Ai studiat teatru și film la București, dar te-ai mutat în Germania. Cum ai ajuns să locuiești acolo? 

Ramona Nerra: Da, am plecat chiar  după absolvirea facultății. O mișcare incredibil de dureroasă… Pentru că în Germania nu aveam nici familie, nici prieteni, nimeni pe care cunoșteam. A fost o decizie rapid luată de mine, după ce cineva mi-a propus să cânt în trupa lui de cover-uri din Germania. Ca o „geamănă“ (zodia Gemeni) ce sunt, a descoperi locuri noi și a avea țeluri noi, ține de natura mea. Deci, schimbarea mi se părea total potrivită și binevenită. Nu regret că am făcut acest pa , din contră. Primii ani aici au fost foarte grei, dar cu atât mai mult m-au ajutat să-mi definesc caracterul enorm de mult. Acum este Germania acasă. Și nemții nu mi se mai par deloc ciudați cum ii vedeam eu la început. Sunt oameni cu caracter care, dacă îți devin prieteni, îți rămân o viata întreagă.

ReporterExperiența de la Vocea Germaniei. Sub ce formă te-a schimbat? A fost benefică pentru cariera ta?

Ramona Nerra: Da , a fost! The Voice a fost un alt capitol în viața mea care „trebuia“ să se întâmple. Înainte de aceasta participare cântasem cel puțin 10 ani, peste 150 de concerte pe an, dar muzical am început să cred în mine cu adevărat abia după acest concurs. De ce? Pentru ca prima ediție în Germania a avut o rezonanță enormă. Străzile erau pustii când se difuza emisiunea și ca urmare tot atâtea persoane erau îndemnate să aibă opinii despre felul cum cânți, ce cânți, cum te îmbraci. Și de la a avea opinii și până la a deveni posedat de aceasta opinie nu a fost decât un pas mic. Deci toate aceste fațete nu le cunoșteam. Era era internetului care permitea oricui să se facă auzit. O experiență zguduitoare pe care eu nu o cunoșteam în aceasta formă. Pe vremea când eram la tv cu Alize sau nu numai, oamenii aveau respect pentru artiști. Și nimeni nu își permitea să se tragă de șireturi cu cineva care a muncit zeci de ani să ajungă acolo unde e. Cum spuneam, eu cunosc ambele părți ale medaliei și asta mi-a deschis ochii. Acum am înțeles că singura persoană responsabilă pentru cariera mea ca artist sunt eu. Și nimeni altcineva. Dacă nu compui muzică sau continui să lucrezi la vocea ta , la amprenta ta vocală , la tine ca artist, atunci singura speranță care o ai, este să aștepți sa fii compatibil cu vreo cutiuță pe care altcineva o deschide, și are nevoie de tine sa umpli un spațiu în sistemul de care are el nevoie. The Voice of Germany m-a ajutat sa înțeleg că eu am o voce căreia îi datorez tot ce am realizat până acum. Această voce mă hrănește nu numai spiritual ci și material. Îi sunt extrem de recunoscătoare! Ca respect ce i-l port, este de datoria mea să o fac auzită.

Reporter: Nu ai câștigat concursul, dar ai ajuns să lucrezi cu unul dintre cei mai renumiți DJ ai lumii, ATB. Cum s-a ajuns la această frumoasă colaborare?

Ramona Nerra: Da, a fost relativ simplu, dacă pot spune așa. Andre(ATB) m-a văzut la una dintre emisiuni și l-a sunat unul dintre prietenii săi, Jan Löchel, compozitor a marei majorități a pieselor produse de ATB , care era în echipa mea de antrenori. Câteva zile mai târziu eram cu el în studio, invitată fiind să cânt „Never give up“. După înregistrare, Andre a fost așa de fericit că a propus pe loc încă o piesă „In and out of love“ . Ultima fiind și preferata mea dintre cele înregistrate de mine. Un an mai târziu m-a invitat să îl însoțesc în turneul său în America „ATB in Concert“ . Primul turneu al uni DJ ce a adus  trupă live pe scenă,  la care au luat parte 6 alți artiști cunoscuți pentru colaborarea cu Andre.

Reporter: Cum e ATB? Cum se lucrează cu el? Vor mai exista piese pe viitor alături de el? 

Ramona Nerra: Andre este un drăguț care știe exact ce vrea. Cariera lui ii este primordială. Pentru asta face enorm de multe sacrificii. Nu știu daca vor mai exista colaborări între noi. Nu sunt plănuite momentan.

Reporter: Lucrezi cu Mihai Alexandru, un veteran al Selecției Naționale în calitate de compozitor. Cum s-a ajuns la această colaborare și de ce piesa ”My heart is still winning”? 

Ramona Nerra: Mihai a primit recomandarea de la Sasha Dan, cred că și tu îl cunoști foarte bine. Mare fan Eurovision! Apoi Mihai m-a contact prin intermediul facebook-ului. Mi-a propus câteva piese scrise de el, dar acesta a fost singura care mie mi-a surâs. Însă îi trebuia versuri în engleză. Astfel s-a creat o balanță foarte sănătoasă . Mihai având libertatea muzicală, iar eu libertatea să îmi aleg subiectul melodiei. Și ce poate fi mai frumos decât să vorbești despre dragoste?

Reporter: Ai înscris piesa în selecția pentru Eurovision din Elveția, dar nu a fost selectată pentru semifinale. Care crezi că au fost impedimentele? 

Ramona Nerra: Nu știu, nu m-am interesat și sinceră să fiu nu mă interesează. Privesc în viitor și nu în trecut. Momentan toată atenția mea este îndreptată spre aceasta piesa. Consider că este excelentă pentru Eurovision. Are forță, nu este ușor de interpretat, are un mesaj pozitiv. Pentru că în final dragostea câștigă întotdeauna. Nu-i așa?

Reporter: Ai de gând să înscrii piesa în Selecția Națională? Povestește-mi puțin despre piesă. Care e mesajul ei? 

Ramona Nerra: E posibil. Vom vedea. Deocamdată ne bucurăm să vedem ca o parte dintre susținătorii acestei melodii au devenit activi. Cum îți spuneam mai devreme, dragostea câștigă întotdeauna. Sunt foarte multe lucruri sau experiențe trecute care ne fac nesiguri. Oricât de dureroasă a fost experiența prin care am trecut , nu înseamnă că dragostea nu merita o șansă. Aceste urcușuri și coborâșuri sunt necesare. Toate aceste experiențe ne fac să apreciem și mai mult dragostea adevărată. Deci un mesaj pozitiv.

Reporter: Te-ai gândit vreodată să înscrii în competiția Eurovision, dar pentru țara care te-a adoptat? Adică pentru Germania. Cum e privit acolo concursul? 

Ramona Nerra: Nu, la asta nu m-am gândit, sinceră să fiu. Germania, de obicei, trimite în competiție artiști care colaborează cu casele de producție germane. Și sincer, dacă melodia „My heart is still winning“ ar ajunge în Stockholm, atunci ar fi ideal sa ai 83 milioane (cât are Germania) posibili susținători. Știm că țara pe care o reprezinți nu are drept de vot pentru propria melodie.

Reporter: Ai de gând să te reîntorci în România definitiv? 

Ramona Nerra: Sunt genul de persoană care nu spun niciodată nu. Însă deocamdată departe de mine acest gând. Copiii mei sunt născuți în Germania și le-as face mare rău să îi despart de prietenii lor.

Reporter: Un duet inedit pentru tine ar fi alături de? 

Ramona Nerra: Știi, acum ceva  timp am visat că făcusem un duet cu Nico, a cărei voce o iubesc. Melodia era extraordinară, dar am uitat-o când m-am trezit. În rest nu sunt așa de pusă la curent cu noii artiști romani, iar pe plan internațional mi-aș dori să pot colabora cu Michael Buble și Brian Adams.

Reporter: De ce crezi că e nevoie să reziști în industria muzicală? Atât în cea de la noi cât și în cea din Germania? Care sunt diferențele observate de tine? 

Ramona Nerra: Peste tot este același sistem. Ai nevoie de o casă producătoare ca muzica ta să fie promovată. Drept urmare, casele de producție  investesc bani pe care și-i recuperează imediat după vânzare muzicii tale . Tu ai nevoie de investiția lor, ei au nevoie de talentul tău. Singura diferență care eu as observa-o ar fi în concerte. În străinătate punându-se mare accent pe show. Scena, sunet, lumini, concept de show, dansatori, costume. Ceea știu eu este că din păcate se cânta rar live în Romania. Poate mă înșel eu, chiar mi-aș dori asta.

Reporter: O zi din viața Ramonei Nerra se caracterizează prin…? 

Ramona Nerra: În timpul zilei sunt mamică, folosesc rar machiaj acasă, iar seara când fetițele merg la culcare, mă transform într-o ”vrajitoare” cum îmi zic astea mici când mă vad cu mult machiaj. O zi în viața mea are de toate; toate culorile posibile.

Reporter: Ai vreun regret? Ce înseamnă fericirea pentru tine? 

Ramona Nerra: Fericirea pentru mine înseamnă o familie sănătoasă. Tot ce s-a întâmplat trebuia să se întâmple, tot ce nu s-a întâmplat nu exista. Cât despre regrete, nu am!

Reporter: Un mic teaser pentru viitorul foarte apropiat privind cariera ta muzicală? 

Ramona Nerra: Spre bucuria, mea tocmai am terminat de înregistrat primul meu EP, care va conține 5 melodii + bonus track : My heart is still winning. Am scris în ultimii ani sute de piese; toate îmi sunt dragi. De aceea a fost greu să aleg care vor fi primele 5 pe care le voi înregistra. Abia aștept să le asculți și tu. Cât de curând vom contacta case de producție și poate în primăvară vom avea și mai multe melodii semnate de mine pe piață.

Reporter: Ramona Nerra în cea mai scurtă descriere. Trei cuvinte ce te definesc                         

Ramona Nerra: Pozitivă, înțelegătoare, ambițioasă

Reporter: Piesa care o asculți pe repeat momentan

Ramona Nerra: Sunt mai multe. Printre ele se numără ”Dance like we´re making love” de la Ciara și  ”I´ll show you – de la Justin Bieber.

Reporter: Ai vreo piesă/piese ce îți plac din cadrul Eurovision-ului? 

Ramona Nerra: Piesa mea preferată, pe care o cânt în multe din concertele mele, este EUPHORIA! Este absolut fantastică!!!

Reporter: Dacă ai avea ocazia să te întâlnești într-o zi cu toți susținătorii tăi ce le-ai transmite? 

Ramona Nerra: Cred ca i-as pupa pe toți. Sunt foarte multe momente în viața unui artist în care este nesigur, iar fanii sunt de foarte multe ori mâna de ajutor de care ai nevoie atunci când sufletește nu îți este bine. Eu sunt foarte recunoscătoare! Știu ca acei câțiva care mă urmăresc în tot ceea ce fac pe plan profesional, sunt alături de mine și la bine și la rău. Și ei știu foarte bine despre cine vorbesc. O mică parte vin din România. Și sper să am ocazia saăîi cunosc și personal când voi reveni în țară.Ah, și le-aș cânta! Da, le-aș cânta live! Ce frumos ar fi !!!

Colaborarea Ramonei cu ATB:

Piesa propusă de Ramona pentru Eurovision:

Please follow and like us:

One Comment Add yours

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.