Mihai Traistariu: ”Cred ca pot aduce trofeul Eurovision in Romania”

La exact 10 ani de la reprezentarea României la concursul Eurovision găzduit de greci, Mihai Trăistariu, cel care a adus României cel mai mare punctaj, 172 de puncte, revine cu o altă piesă în Selecția Națională, dornic să aducă trofeul acasă. Acesta povestește despre ceea ce înseamnă ”Paradisio”, despre conceptul futuristic al piesei, dar și pentru munca depusă în realizarea clipului rupt din filmele sci-fi. Piesa va fi lansată în 25 ianuarie la emisiunea lui Teo Trandafir, împreună cu videoclipul 

Reporter: La exact zece ani de la reprezentarea României la Eurovision-ul din Grecia, ai ales să participi iar în Selecția Națională. Povestește-mi puțin despre hotărârea aceasta.

Mihai Trăistariu: În 2006 când am participat cu ”Tornero”, foarte multă lume, mai ales din străinătate susțineau că am fost foarte, foarte aproape de câștig; ba mai mult, multă lume era convinsă că eu am să câștig. De atunci mi-a rămas ideea aceasta în cap că am fost atât de aproape de câștig și că ar merita să mai încerc cândva. Ani la rând am așteptat o piesă bombă, pentru că Eurovision-ul e dificil și nu merge să te înscrii oricum. Am tot spus că vreau să revin, mi-au tot trimis compozitori, atât din țară cât și din afară piese, dar nu am primit nicio piesă grozavă. Acum trei luni, am găsit această piesă minunată, numită ”Paradisio” și când am auzit-o, mi s-a părut perfectă pentru glasul meu pentru că eu căutam ceva să se muleze și pe vocea mea și să fie și perfectă pentru Eurovision; să fie o combinație de piesă de radio și de club. Consider că piesa e cu potențial uriaș de câștigare a concursului, așa că am pornit la drum cu încredere, astfel că de data asta mă înscriu la Eurovision. Luni am să înscriu piesa în Selecția Națională.

Reporter: În anii precedenți ai mai declarat că vrei să te înscrii, dar ulterior renunțai la idee. De ce?

Mihai Trăistariu: Am spus asta, tocmai ca să-mi trimită compozitorii piese. Cum am mai spus, am primit zeci de piese, dar niciuna la superlativ. Ori anul acesta am găsit-o și acum sunt decis sută la sută să particip.

Reporter: Ai declarat la un moment dat că actuala piesă cu care participi, ”Paradisio” este mai bună decât ”Tornero”. Ce te-a determinat să spui lucrul acesta? Ai mai multă încredere în piesa asta decât în cea cu care ai luat locul 4?

Mihai Trăistariu: Piesa am dat-o acum ceva timp unor prieteni, deja înregistrată cu vocea mea și asta a fost reacția lor. I-am rugat să nu mă mintă sau să fie politicoși. Cei care mi-au spus că piesa e cu potențial de câștigare, mi-au dat senzația asta. Și la ora aceasta cred că pot câștiga cu ea. Piesa are refren, e sensibilă, e ritmată pentru club, e și de radio, merge perfect pentru Eurovision. Îmi permite piesa să îmi folosesc și trilurile mele celebre. Eu chiar cred în piesa aceasta că e capabilă de câștig.

Reporter: Ce-mi poți spune despre piesă? Am văzut fotografiile postate de tine pe Facebook, clipul este futuristic. Care e povestea?

Mihai Trăistariu: Mesajul piesei e simplu. Omenirea, în viitor, pentru că toată acțiunea se petrece în viitor, este distrusă de războaie, de boli, de ură, de tot ceea ce se întâmplă în zilele noastre, cu Siria, cu războaie. Eroul neînfricat MIHAI, se duce în Univers, peste 2.000 de ani se petrece acțiunea, pornește în căutarea lui Paradisio; ea fiind ființa supremă ce aducea pace și liniște. În căutarea aceasta, eroul întâlnește diverși extratereștrii, jucați tot de mine, bineînțeles. Pentru acest clip am folosit măști prostetice, care au costa 10.000 mii de lei, după care mi s-a luat mulajul feței. Prin aceste măști am adus la viață trei personaje, unul fiind pământeanul ce pleacă în căutarea lui Paradisio, iar celelalte două personaje or să se vadă doar dintr-o navă cosmică. Așa plec în căutarea ființei supreme aducătoare de pace și iubire, iar pe această creatură o găsesc în lumea ei, într-un glob, de unde urmărește tot universul și din când în când le mai dă câte-un semn, iar în final o întâlnesc pe Paradisio, și toată lumea e fericită. Cum am mai spus, mesajul e simplu. Cu toții căutăm pacea, fericirea. Asta înseamnă Paradisio. E sensul vieții, pe care eu l-am găsit la finalul clipului. Cel care mi-a pus viziunile e regizorul Iulian Eftimie, iar cel care a compus piesa e Dumi Pădure, cel care mi-a scris și celebra piesa ”Banana”. Din echipa de compoziție a mai făcut parte și Robby G

Reporter: Povestește-mi puțin despre machiajul prostetic

Mihai Trăistariu: Machiajul prostetic este unul special. Ți se ia mulajul feței și ți se construiește pe tine o mască, dar nu trebuie să fie neapărat o mască pentru că mie mi s-a aplicat doar o chelie falsă, peste păr mi-au pus un amestec din latex, iar ulterior l-au machiat uniform cu tenul meu pentru a nu se observa diferențele, iar pe acea chelie falsă mi-au tatuat în limba chineză ”Paradisio”. Pentru un alt personaj mi-au făcut o mască de klingonian, mi-am pus extensii de 60 de centimetri, iar în cel de-al treilea personaj, sunt sun personaj de gheață. Evident, aceste machiaje le-am folosit doar în clip. Pentru Selecție, unde va fi totul live, am pregătit ceva mult mai special, mult mai futuristic. Am luat hotărârea că tot ce voi lansa de acum, va la cele mai înalte standarde. Vreau să vin cu ceva nou, să mă schimb radical. Mai am o piesă pe care vreau să o lansez și al cărui videoclip l-am lansat deja. Piesa se numește ”Zombie Love” și are tot așa, o tentă futuristică. Eu îmi doresc să fiu difuzat, dar nu în România. Aici se fac măgării la radio, se intră pe pile, iar eu nu sunt de acord cu așa ceva. Așadar, luni, am să lansez piesa odată cu clipul în emisiune lui Teo de la Kanal D.

Reporter: Crezi că piesa ta poate aduce trofeul Eurovision în România?

Mihai Trăistariu: Sună puțin lipsit de modestie să spun ”Da”. Dar nu zic doar un simplu ”da”, ci un ”da” răspicat, pentru că eu am o convingere totală că voi aduce anul acesta locul I României. Mie nu mi-e teamă de Selecția din România, ci de concursul de afară. Știu cum reacționează când aud de mine, sunt foarte dornici să mă revadă, iar glasul meu merge internațional, căci am probat-o cu ”Tornero”, când am fost pe radio în 30 de țări. Cu un mic efort din partea TVR-ului, ca să iasă show-ul cum vreau eu, căci am o idee de show care e puțin cam costisitoare.

Reporter: Așadar, ai găsit rețeta pentru câștigarea concursului

Mihai Trăistariu: Am căutat-o ani la rând. Și acum s-a nimerit, Odată cu titlul piesei, mi-au venit și ideile și mi se pare că ceea ce am gândit eu, nu s-a mai făcut la Eurovision. Anul acesta vreau să suplinesc ceea ce mi-a lipsit în 2006, show bun. De această dată vin cu aceeași voce bună, dar cu un show elaborat.

Reporter: Crezi în soartă, în coincidențe?

Mihai Trăistariu: Cred că ceea ce gândim ni se întâmplă. Trebuie să gândim mult un lucru și ni se va întâmpla. Am citit despre asta și cred așa ceva. Soarta ne-o facem singuri. Dacă te gândești la rău, de rău vei avea parte. Dacă vei gândi pozitiv, ți se vor întâmpla numai lucruri bune. Eu sunt un optimist incurabil și atunci viața mea e frumoasă mereu.

Reporter: Ce părere ai despre prestațiile României din ultimii doi la de la Eurovision?

Mihai Trăistariu: Am avut momente forte reușite în ambele cazuri, Am observat vă în ultima vreme am trimis profesioniști. Nu știu dacă neapărat le-a lipsit ceva. Cred că o sclipire. În cazul Paulei cred că piesa din 2014 a  fost comparată cu cea din 2010 care a fost puțin mai bună. Iar în cazul celor de la Voltaj, nu cred că i-a ajutat prea tare limba română, iar stilul rock e greu digerabil la Eurovision. Cât despre voci, au mers strună în ambele cazuri. Oricum, eu mă uit la Eurovision și nu am găsit greșeli colegilor. Cred că ține de conjunctură, de voturile politice. De aia nici nu m-am înscris în anii precedenți, că nu am avut o piesă bună. Totul pleacă de la piesă. Dacă ai o piesă bună te strecori printre măgăriile acestea cu voturile geo-politice.

Reporter: Crezi că Mans Zelmerlow a avut tot pachetul despre care tu spuneai la un moment dat, voce și show?

Mihai Trăistariu: Eu l-am, să știi, votez rar, doar în momentul în care sunt fermecat de ceva, însă nu pot spune că piesa lui mă dă pe spate. Așa am pățit și cu Conchita, la care apariția a fost șoc. Suedezul mi-a plăcut prin prisma show-ului și a graficii cu care a venit, chiar dacă ulterior am văzut că cineva a mai făcut ceva asemănător. Eu la el am văzut asta prima dată.

Reporter: Dintre Loreen și Mans, care crezi că a avut piesa mai bună?

Mihai Trăistariu: Cu siguranță Loreen. Show-ul mai bun l-a avut Mans, dar piesa Loreen. Așadar, el  spectacol, ea  piesă.

Reporter: Dacă vei reprezenta România și vei câștiga în Stockholm, care vei fi primul lucru pe care îl vei face?

Mihai Trăistariu: Cred că voi plânge de fericire. Vreau să dovedesc românilor că se poate câștiga concursul și că și noi suntem demni de a-l organiza. E greu de câștigat, dar nu imposibil.

Prestația de acum 10 ani din Grecia:

Mihai Trăistariu cântând piesa Polinei Gagarina(Rusia 2015, locul 2)

Please follow and like us:

One Comment Add yours

  1. Diana Radu spune:

    Păcat de voce. Aspectul şi noul caracter lasă de dorit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.