Eurovision-între politică și prostie

M-am hotărât a treia zi după Scripturi să scriu despre acest fenomen. În primul rând, mie mi s-a părut o ediție slabă din punct de vedere tehnic. Iertată-mi fie aroganța, dar de la danezi mă așteptam la ceva impresionant. Filmările au fost sub orice critică. Parcă erau amatori. Nordicii de obicei fac chestii profi, cum a fost Eurovision-ul din Norvegia, Suedia anul trecut a arătat mult mai bine și totuși a fost Eurovision low-budget. Dar în fine, astea sunt detalii. Deși așteptările erau mari, cel puțin din partea mea.

De mult eu îmi doream o ediție în care totul să fie strâns. Să nu se mai știe câștigătorul de dinainte, așa cum a fost în 2012, isteria Loreen și anul trecut Emmelie de Forest. Din 2006 nu a mai fost o ediție atât de strânsă, în care laureatul să nu fie intuit.

Am văzut că luni și marți, presa din România parcă a luat-o razna. Oameni buni, și dragi ”jurnaliști” care ați scris verzi și uscate, documentați-vă înainte de a scrie. Ați postat tot felul de știri imbecile legate de orientarea sexuală a câștigătoarei, Conchita Wurst. Ați mai scris că victoria ei a fost o prevestire din Biblie, că vine Apocalipsa și alte câte și mai câte prostii.

În primul rând Austria a mizat pe o chestie. A riscat mult. A creat un ambalaj pentru o piesă bună. Au avut un aparat de PR și marketing fantastic. Din păcate, România nu va ști să facă asta niciodată. Nu știm să ne ambalăm frumos și să ne vindem marfa. Acum orientarea sexuală a câștigătoarei. Sincer, din punctul meu de vedere nu are absolut nicio relevanță în prestația de pe scenă. Ce contează e că piesa a fost foarte bună, show minimal, mesajul a fost unul de impact, caracteristic Eurovision-ului. Ceea ce a șocat a fost apariția unei prezențe feminine care are barbă. Și vă spun din surse sigure, de fapt a declarat și ea că barba e pigmentată, nu e așa de deasă și milimetrică. Sincer, o barbă de aia aș vrea și eu.

În al doilea rând, aș fi vrut să cred că nu e un concurs politic. Asta până anul ăsta. Asta mi-a intărit ideea că nu vom câștiga niciodată. Cu orice piesă am merge acolo. Nu are cine să voteze pentru noi. În afară de Moldova nu ne dă nimeni 12 puncte. Pur și simplu nu pot să înțeleg discrepanța dintre rezultatele obținute în semifinala 2 când ne-am calificat de pe locul 2 și rezultatele finalei. Adică nu tot aceeași oameni au notat piesa? Ceva e foarte putred la mijloc. Poți să îți schimbi părerea despre un lucru de pe o zi pe alta? Corupție se numește aici. Să câștigi televotingul în anumite țări, iar juriul să te pună pe locul 25 ca să nu primești niciun punct e mârșăvie.

România anul ăsta a avut pachet complet. Voci excepționale, show pe măsură și piesă. Am auzit multe voci care o condamnau pe Paula Seling. Acum hai să fim serioși, dacă nici ea nu cântă bine, atunci cine o face? România nu a avut un astfel de show niciodată. Eu sunt mândru de ceea ce au făcut acolo ai noștri. Locul 12 nu e chiar așa rău. Și dacă ne face să ne simțim mai bine, am fost pe 10. Deoarece Danemarca și Spania au avut același număr de puncte, 74, și au fost pe locul 9, iar noi am avut același număr de puncte cu Finlanda, 72, așadar putem spune că am fost în Top 10. Nu știu cu ce am putea concura să cucerim Europa. Am avut balade, piese ritmate, în engleză, franceză, italiană, spaniolă, rusă, română, dar nimic.

Revenind la Conchita Wurst, toată lumea s-a declarat scârbită, șocată, toți s-au grăbit să arunce cu piatra. Eu nu pricep astfel de mentalitate. Persoane homosexuale au existat de când lumea și pământul. Și în celebrul serial ”Game Of Thrones” erau gay. (Renly și Loras, pentru cunoscătorii serialului). Au început pe urmă preoții. Că e lucrarea satanei, că vine Apocalipsa. Apocalipsa vine, dar adusă de Putin! Apocalipsa vine adusă de preoții care se bat în biserică pentru bani! Că unul fură mai mult decât altul! Pentru cei care nu sunt familiarizați cu concursul, nu e prima victorie a unei persoane gay. Marija Serifovic, cea care a câștigat ediția din Finlanda din 2007 e lesbiană, personajul din Ucraina, tot din 2007 ce a luat locul 2, Verka Serduchka e tot un fel de Conchita, dar fără barbă.

Românii au criticat enorm, dar privind dincolo de ambalaj, piesa e foarte bună. La fel și intepretarea din punct de vedere muzical, cum, de altfel și Paula Seling a declarat asta în presă. Românii încă trăiesc în epoca ceaușistă. Nu reușim să acceptăm aproapele nostru așa cum e el. Noi suntem obișnuiți să arătăm cu degetul și să râdem. Noi nu am evoluat deloc. Noi am rămas încă la stadiul de dat cu sapa, dar ochelarii de cal pe care-i avem nu ne permite să ridicăm ochii să vedem că ceilalți europeni și-au luat mașini ce sapă în locul lor. Noi încă ne scăldăm în ignoranță, iar atât timp cât vom face asta, nu vom ajunge căruța asta numită Europa. Noi suntem europeni doar prin simplul fapt că ne aflăm în acest spațiu, că la mentalitate suntem undeva în urmă cu 25 de ani.

Europa, să-ți fie rușine pentru indiferența cu care ne tratezi! An de an venim cu pachet complet pentru concursul ăsta! Vă bateți joc de noi! De vreo cel puțin vreo 3 ori ar fi trebuit să câștigăm din 2005 până acum! Rușine, rușine, rușine! De 3 ori rușine! Nu ne meritați în concursul ăsta! Suntem prea buni pentru ei!

Concluzia e că pe mine nu mă deranjează victoria Austriei. E aproape de România și cine știe, la anul poate servesc o porție zdravănă de Eurovision chiar din Viena.

Pretația Paulei și a lui Ovi:

Prestația Conchitei Wurst:

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.