Cristina Balan, Vocea Romaniei: ”Acest concurs a fost locomotiva ce a repornit trenul carierei mele”

Câștigătoarea sezonului trecut a Vocii României, Cristina Bălan a vorbit despre ce înseamnă cariera muzicală și familia în viața ei. O fire mereu veselă, energică mereu ghidată de intuiție,talentata artistă spune că acest concurs a fost ceea ce avea nevoie pentru a reveni în lumina reflectoarelor. Vă invit să citiți un super interviu cu una dintre Vocile României!

Reporter: Bună Cristina. Ai câștigat mult-râvnitul trofeu de la concursul Vocea României. Cum te simți? Cum e să fii declarată Vocea României? A trecut euforia?

Cristina Bălan: Bună, Andrei. Nici acum nu-mi vine să cred că am trofeul ăla! Euforia a trecut și uitându-mă în urmă, îmi dau seama câți artiști talentați l-ar fi meritat la fel de mult. Și sunt recunoscătoare. Foarte.

Reporter:  Hai să facem o scurtă întoarcere în timp. Lumea te cunoaște de când piesele tale, din trupa Impact, făceau valuri în România. Cum a contribuit experiența ta de atunci la momentele tale din cadrul Vocii?

Cristina Bălan: Experiența Impact a fost școala de care aveam nevoie pentru a cunoaște scena. Am pornit de la playback total și ajunsesem să susțin live piesele noastre. Care nu știu câte valuri au făcut, fiindcă în afară de piesa Babe, dacă întrebăm pe oricine, nu știu câte alte piese mai poate numi 🙂 Însă toată această experiență a suferit în pauza de doi ani, cât am stat acasă să-mi cresc copiii așa cum am simțit, aproape de ei. Orice instrumentist știe că dacă nu studiază zilnic, tehnica de cântat are de suferit. La fel e și cu vocea. Nu cânți o perioadă, se simte. Vocea e cel mai dificil instrument. Netemperat, supus diferitelor afecțiuni fizice, e greu, uneori, să cânți și sub presiunea unei competiții.

Reporter:  Alături de Rareș, ați avut succes nebun cu piesele cu influențele house. Crezi că acest stil va mai avea succes în viitorul apropiat?

Cristina Bălan: Pfoai, când îmi mai spune cineva că am avut succes nebun cu Impact, stau să mă gândesc, oare chiar așa a fost? Că mie, pe atunci, mi se părea că suntem mai marginalizați. Tocmai din pricină că aveam un stil mai necomercial. Pe atunci se purta…practic ce se poartă și acum. Adică 2-3 genuri muzicale în mainstream, restul pauză. Ca dovadă, noi pe radio am ajuns în heavy rotation cu o piesa dance, extrem de ușurică, accesibilă (Babe). Până atunci ne difuzau doar anumite posturi, dar nu cele chr (contemporary hit radio).

Reporter: În cadrul concursului, ai plecat cu un ușor avantaj. Ai simțit că trebuie să muncești mai mult decât ceilalți?

Cristina Bălan: Cred că ai vrut să scrii dezavantaj :)) Și da, a trebuit să muncesc mai mult decât cei care cântau constant, aveau concerte în fiecare weekend, fără pauză. Chiar și în timpul concursului, mulți mergeau la concerte. Asta înseamnă exercițiu. Eu stăteam acasă și schimbam scutece. Nu mă plâng, doar că nu mă ajuta, vocal

Reporter:  Cu piesa ”Down On My Knees”, în audițiile pe nevăzute, ai întors toate cele 4 scaune. Ce te-a făcut să îl alegi pe Tudor Chirilă?

Cristina Bălan: Am ales piesa aia pentru cuvântul din titlu: DOWN. Era o încărcătură acolo, multă emoție. Ideea era să le aduc un omagiu picilor mei extraordinari. Eram chiar curioasă câți antrenori vor apăsa pe buton și inițial intenționam să îl aleg pe Smiley. Apoi m-am răzgândit, preferând un „zbir” ca Tudor. Am vrut o provocare, sinceră să fiu. Andrei îmi e foarte simpatic și mi-am zis că nu are rost să schimb asta :)) Glumesc, dar numai parțial.

Reporter: Pe parcursul show-ului, ai ales să cânți doar piese non-comerciale. Crezi că a fost o rețetă pentru câștig?

Cristina Bălan: Despre mine trebuie să se știe un lucru: nu am strategii, nu fac planuri și sunt foarte instinctuală. Fac ce simt. Deci nici vorbă de vreo rețetă. Pur și simplu am iubit piesele alea! M-am regăsit în mesajul lor, le-am simțit. Și le-am ales, pentru că alȚii n-o fac

Reporter: Odată cu câștigarea trofeului ai stârnit un val de reacții atât pozitive cât și negative. Cum comentezi aceste lucruri și cum procedezi să nu te afecteze răutățile?

Cristina Bălan: Există vreo persoană cunoscută care să nu stârnească ambele reacții? M-am consolat cu faptul că până și Mântuitorul și-a avut proprii hateri, ca să mai glumesc. Cât despre răutăți, cum să mă afecteze? Când cineva se poartă sau vorbește urât și bârfește, asta spune totul despre acea persoană și nimic despre cel bârfit. Desigur, am ajuns la înțelepciunea asta după ce am tras un plâns sănătos. De ce? Fiindcă chiar am fost sinceră, am muncit cum și cât am putut, n-am împiedicat pe nimeni să facă la fel. Dar noi avem o mentalitate influențată de „șpagagism” și oricine câștigă ceva, clar a avut pile. Uneori se întâmplă, dar nu e o regulă.

Reporter: Final de război”. Povestește-mi puțin despre conceptul piesei, cum v-a venit ideea de a scrie această piesă atât de frumoasă.

Cristina Bălan: Final de război a fost o piesă compusă cu aproximativ doi-trei ani înainte de apariția ESC. Are o poveste inspirată de o persoană de sex masculin, cu care am avut o scurtă relație chiar înainte de a ajunge acasă, adică în brațele soțului meu. Este vorba despre obiceiul de a minți și de a greși cu bună știință, chiar știind că vei răni persoana de lângă tine, iar și iar. Versurile se doresc a fi în spirit de glumă, nu iau lucrurile astea atât de serios. Asta era și ideea: să fac mișto de acest dans emoțional al partenerilor de cuplu. Și, în același timp, să scriu o piesă care să fie realistă dar și romantică, așa cum e în viață. Faptul ca mulți bărbați mi-au spus ca apreciază piesa, înseamnă că s-au regăsit în ea. 

Reporter: Ai dezvăluit faptul că pe când ai înscris piesa pentru Eurovision erai însărcinată, iar micuții tăi au fost pe scenă încă din pântece. Crezi că vor ajunge și ei artiști? Povestește-ne puțin de ei, ce năzbâtii fac.

Cristina Bălan: Când am înscris piesa pentru ESC, habar n-aveam că sunt însărcinată. Am aflat abia în ziua primei preselecții. Eram un carusel emoțional, drept să-ți spun. Da, picii noștri au fost pe scena ESC, apoi când am filmat clipul, deci cred că sunt familiarizați cu ideea. Nu m-am gândit niciodată serios la ce vor ajunge când vor fi maturi. Momentan sunt atrași de muzică, ar fi și greu să nu, din moment ce asta aud și văd la noi zilnic. Le-am cumpărat chitare, amândurora, că era bătaie pe una singură. Amândoi sunt atrași de instrumente muzicale. Chitară, pian, muzicuță, fluier… le-au încercat pe toate. Însă eu îi voi încuraja să facă ceea ce vor. Bucătar? Foarte bine! Dansator? Minunat. Important e să se regăsească în ceea ce fac, așa cum și eu o fac. Le place să danseze, Toma fiind mai pasionat un pic decât Matei. Năzbâtii? Cât cuprinde! Nu știu de unde să încep… de la reprogramarea mașinii de spălat, când mă trezesc că în loc să fie gata ciclul de spălare programat de mine, careva din pici (sau amândoi, că operează și în echipă) a apăsat butoanele și a modificat totul.

Reporter: Când spui ”Eurovision” care este primul lucru ce-ți trece prin minte?

Cristina Bălan: Suedia 🙂

Reporter:  Ce artiști internaționali participanți îți plac? Ai vreo piesă ce ți-a rămas în minte?

Cristina Bălan: Am mai spus recent în alt interviu, preferata mea este Loreen, pentru simplitate, trăire, autenticitate. Dintre ai noștri, mi-au plăcut mult Sistem și Luminița Anghel, conceptul, felul în care s-au prezentat, profesionalismul, originalitatea.

Reporter:  Cum decurge o zi din viața ta? Lucrurile de la care nu te abați niciodată.

Cristina Bălan: Momentan suntem extrem de prinși cu casa pe care am construit-o în afara Bucureștiului. Vrem să le oferim copiilor noștri un cămin cât mai aproape de natură, pământ, animale. Din acest motiv am și amânat lansarea următorului single, care e gata de mai bine de o lună. Copiii sunt și vor fi prioritatea noastră. Pentru mine, muzica nu e un business, e ceva ce port înlăuntrul meu.

Reporter: Ce înseamnă pentru tine câștigarea acestui trofeu, Vocea României?

Cristina Bălan: Vocea României, ca experiență, nu ca titlu, a fost ca o locomotivă la trenul reluării activității mele profesionale.

Reporter: O privire de ansamblu. Să presupunem că ești un simplu spectator. Pe ce concurent ai fi votat dacă tu nu ai fi fost în concurs?

Cristina Bălan: Of, doar unul? Aș fi votat Claudia Andas, Michel Kotcha, Larisa Ciortan… mai mulți, chiar. La toți mi-a plăcut ceva. Forța vocii Claudiei, melosul lui Michel, tehnica Larisei, timbrul Ruxandrei Anania, expresivitatea Sabrinei Stroe, timbrul lui Daniel Bălan, melismele Cristinei Stroe, ingenuitatea lui Tomy Weissbuch, sensibilitatea Cristinei Lupu…

Reporter:  Un duet cu un alt câștigător de la Voce. Pe cine ai alege dintre Ștefan Stan, Julie Mayaya, Mihai Chițu și Tiberiu Albu?

Cristina Bălan: Asta-i de la sine înțeles: Tibi, fără să clipesc.

Reporter: Dat fiind faptul că nu ești străină de muzica electronică, cum ți s-ar părea o colaborare cu Armin van Burren, ATB, Avicii, Tiesto sau Martin Garrix? 

Cristina Bălan: Armin îmi place, este melodios și ar fi culmea să nu mi se pară o idee benefică.

Reporter: Mai există posibilitatea de a te înscrie în Selecția pentru Eurovision într-un viitor apropiat?

Cristina Bălan: Nu exclud așa ceva, dar nici nu plănuiesc în mod deliberat. Cum spuneam, mă bazez pe instinct, pe inspirație.

Reporter:  Esența persoanei tale rezumată în 3 cuvinte

Cristina Bălan: Spirit Cântec Pasiune

Reporter: Planuri pentru viitor? Va intra Cristina pe radio?

Cristina Bălan: Cristina este și acum pe radio. Nu pe toate posturile, dar îmi tot spune lumea că-mi aude piesa Unbreakable. Sau Final de război. Dacă următorul single va intra sau nu pe radio, rămâne de…auzit. Indiferent, eu îmi știu drumul și voi continua să creez ce simt. Cât simt.

Reporter: Ce piesă/piese vei lansa în viitorul apropiat?

Cristina Bălan: În perioada următoare plănuim să lansăm piesa ”Sertar cu amintiri”, a cărei producție este semnată Șerban Cazan și Marius Pop (Hahaha Production). O colaborare surprinzătoare pentru mine, fiindcă au mai încercat și alții să lucreze piesa și nu se lega cum trebuie. Ca să nu spun că este o piesă care are o vechime de trei ani. Abia acum și-a găsit maestrul. Chiar este o piesa frumoasă, puternică și sensibilă, de care sunt mândră.

Reporter:  Povestește-mi puțin de colaborarea cu Damian Drăghici. Cum ai ajuns să lucrezi cu el?

Cristina Bălan: Damian mi-a propus să cânt o piesă pe albumul său ”Gypsy rock Change or Die”, iar mie mi s-a părut atât de ieșit din comun, încât n-am putut rezista provocării. Chiar am zis, THE Damian Drăghici? Pe bune? Adică ăla care a cântat pe aceeași scenă cu James Brown? Un muzician premiat cu Grammy? Uhm, hell yeah! N-am experiență cu muzica populară și am zis ca asta va fi ultima frontieră pentru mine, să cânt o preluare folclorică orchestrată rock. Asta da distracție!

Reporter: Dacă ar fi să dedici o piesă pentru cei care te admiră, care crezi că ar fi aceea?

Cristina Bălan: Dintre ale mele? Unbreakable! Dintre celelalte? Piesa pieselor: Bohemian Rhapsody.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.