BAC-ul și românii

Astăzi a început BAC-ul 2014. De fiecare dată îmi aduc aminte cu nervi de această prostie de examen, fără de care pare-se că nimeni nu te mai bagă în seamă! Nici măcar măturător pe stradă nu poți fi. Am tot văzut că toți profesorii dau vina pe elevi că nu învață! Hai să muriți voi că numai elevii-s de vină! Voi nu! Ăia care ați intrat pe suplinire cu note de 2 și 3!

Mulți dintre profesorii din ziua de azi sunt incapabili, nu-și cunosc materia. De ce spun asta? Pentru că acum ceva ani când am dat eu bacul ăsta nenorocit, la română unde am învățat pe rupte comentariile alea, pentru că-mi doream performanță, voiam să iau 10. Eram la filologie și chiar voiam să se vadă că am fost acolo. De ce mi-a fost cel mai frică, de aia nu am scăpat. De romanul de introspecție, ”Patul lui Procust”. Fiind manuale alternative, noi asta am făcut. Alte licee au făcut ”Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” sau ”Pădurea spânzuraților”. Am învățat romanul ăsta ca pentru olimpiadă, de la o colegă ce fusese într-a XII-a etapa județeană. Am scris 10 pagini, și eram foarte sigur că e bine ce fac. Mă așteptam la notă mare acolo. Dar surpriză, la afișarea rezultatelor, m-a sunat colega de la olimpiadă să-mi spună. Și prima întrebare a mea a fost legată de nota de la română. Nu a vrut să-mi zică și mi-a sugerat că ar fi mai bine să vin eu să văd. Când am ajuns acolo și am văzut că în dreptul numelui meu la română e 6.80 mi-a picat fața. Nu-mi venea să cred. Profa de română m-a sunat disperată că nu înțelegea ce naiba am făcut. Evident că am făcut contestație, iar acolo, un domn m-a întrebat că ce-am făcut de am luat atât de puțin? Iar replica următoare a fost că cel puțin 9.50 trebuia să iau. Mi-a picat fața. A doua oară. Cum este posibil așa ceva?

Păi hai să vă zic, au existat două motive. Primul e acela că am scris foarte mult, 10 pagini per total și am depășit limita impusă de ei de 2-3 pagini, iar cea de-a doua și cea care m-a tulburat e că romanul ăsta nu a fost citit de cei care l-au corectat! Păi cum dracu să te duci în comisii de corectare și să nu-ți cunoști materia. Și tot elevii sunt cei incompetenți.

Mare lucru nu s-a putut face la contestație, mi s-a acordat doar un punct și 20 de sutimi, adică maximul permis pentru a nu se scoate lucrarea din județ. Adică să se frece ei între ei pentru un amărât ca mine? Pentru mine BAC-ul va rămâne mereu o  amintire urâtă.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.