Aliona Moon: De experiența Eurovision îmi voi aminti cu drag până la sfârșitul vieții”

White-Dresses
sursă foto: wiwiblogs.com

Aliona Moon, cea care a reprezentat Moldova la Eurovision acum doi ani, povestește despre experiența pe care a avut-o atât în cadrul Eurovision-ului, dar și în concursul Vocea României unde a fost finalistă în echipa lui Smiley. Aceasta spune că lucrează la câteva piese noi și ne asigură că mai are multe de spus în muzică!

Reporter:Pentru început, povestește-mi puțin despre Aliona când era copil. Făceai năzbâtii sau erai un copil liniștit?

Aliona:  „Aliona” era un copil foarte timid și ascultător, care apărea, fără să știe inițial, în centrul unor aventuri ale surorii mai mari, ca mai apoi sa împartă pedeapsa la 2, pentru ca o iubeam enorm de mult.

Reporter: Când ți-ai descoperit pasiunea pentru cântat? De fapt, când ai început să cânți?

Aliona: Nu cred că îmi pot aminti când am început să cânt. Mama mi-a spus ca s-a întâmplat chiar în prima secunda de când m-am născut. În cazul meu cântatul era ceva similar spălatului pe mâini; era prezent în activitatea mea zilnică.

Reporter: Îți aduci aminte care a fost prima piesă pe care ai cântat-o în fața unei audiențe?

Aliona: Era o piesă pentru copii, despre un cățel: „Cuțulică-lică-li, ham ham ham ham” ceva de genu’, cântată pentru prima oară pe o scenă. Și  mai era o piesa în limba rusă, de care se amuzau colegele de serviciu ale mamei mele. Pentru că eram încă destul de mică, nu puteam pronunța cuvintele corect și ieșea ceva mai putin cenzurat!

Reporter: Perioada școlii. Cum a fost pentru tine? Care este cea mai frumoasă amintire care îți vine în minte din locurile unde ai copilărit?

Aliona: Școala mea a început pe la 3-4 ani, când, împreună cu sora mea,care e cu 5 ani mai mare decât mine, ne jucam de-a școala și mă învăța absolut tot ce studia ea. Deja fiind elevă la școală, eram întotdeauna în vizorul profesorilor, eram eminentă, dar cu 2 la purtare. Totuși cele mai frumoase amintiri din copilăria mea sunt legate de familie. Sunt niște lucruri absolut simple de care îmi amintesc cu mare drag: bătaia cu zăpadă, plimbările prin pădure, baia cu aburi, după care ne strângeam toți 4 sub o plapuma în fața televizorului.

Reporter: Hai să vorbim puțin despre experiența Eurovision. Cum a fost pentru tine?

Aliona: A fost o experiență în care m-am redescoperit ca artist, ca și creator de idei, ca un simplu om în vizorul a sute de mii de oameni. Am învățat mult mai mult decât mă așteptam în aceasta competiție, am învățat să iubesc lumea și mai mult; am descoperit ce e cu adevărat adrenalina. E unul din momentele pe care mi le voi aminti cu drag până la sfârșitul vieții.

Reporter: Ai fost prezentă în concursul internațional doi ani consecutivi. În 2012 backing pentru Pasha, iar în 2013, prim-artist. Cum se vede concursul din ambele ipostaze?

Aliona: Se vede aproape la fel, dar se simte absolut diferit. Dacă 2012 era etapa de cunoaștere a competitței, în 2013 știam foarte bine ce am de făcut, eram pregătită moral, mi-am făcut niște strategii în sistemul de pregătire și promovare. Și sigur, ceea ce m-a ajutat cel mai mult a fost echipa de prieteni, cu care am format un tot,având același scop și luând în serios fiecare detaliu din procesul pe care avea să îl urmăm.

Reporter: Recunoașterea pe plan internațional a venit odată cu frumoasa prestație din finala din Malmo. Crezi că te-a ajutat acest fapt?

Aliona: Cu siguranță. Primesc destul de des mesaje din toată Europa, și chiar dacă știu cât mai am de muncit, oamenii aceștia mă încurajează să continui să fac ceea ce simt și ceea ce îmi place.

Reporter: Povestește-mi puțin despre forfota de dinainte de a intra pe scenă.

Aliona: Eurovision-ul, este un concurs foarte bine organizat, unde ți se oferă absolut tot de ce ai nevoie pentru show-ul tău (sigur, totul contra-cost). Timp de aproximativ 20 minute înainte de prestație, sunt câteva etape obligatorii printre care se numără fixarea monitoarelor in-ear, o proba tehnică, retușul la machiaj și fiecare pas are timpul fixat. Cât s-a difuzat post-cardul s-a instalat platforma, se aranja rochia; era prea puțin timp pentru asta, și totuși ne-am descurcat. Trebuie să recunosc că totul a fost destul de stresant, dar și interesant.

Reporter: Ai avut emoții când acea paltformă a început să se ridice? Rochia cum a fost?

Aliona: În ultimele săptămâni am slăbit enorm și abia mai țineam rochia pe mine. Era foarte grea. Platforma pe care mă ridicam era confecționată de cei din Suedia și au făcut-o foarte bine. La primele încercări mi-era frică să nu cad dar, după câteva repetiții, nu-mi mai făceam griji.

Reporter: Ai legat prietenii cu vreo delegație în 2013? Păstrezi legătura cu vreun artist din acel an?

Aliona: Am legat prietenii cu foarte multă lume, mai mult cu jurnaliștii, cu echipa organizatorică  și cu membrii delegațiilor decât cu artiștii. Am încercat să ne focusăm mai mult pe prestația noastră.

Reporter: La un moment dat, în emisiunea ”Neața cu Răzvan și Dani” ai spus că prezența ta în emisiune a marcat prima ta vizită în România. Cum ți se pare Bucureștiul?

Aliona: Așa a fost. Pentru prima oară am vizitat Bucureștiul la începutul turneului de promovare în 2013 și din puținul pe care l-am văzut atunci, mi-a plăcut foarte mult. Și de atunci am rămas cu gândul de a reveni pentru a cunoaște și mai mult acest oraș. Datorită „Vocii României”, am putut să-l văd mai de-aproape, să-i descopăr arhitectura superbă, să descopăr libertatea oamenilor, dar și câteva persoane de care acum îmi e dor…

Reporter: Un alt moment important al carierei tale a fost Vocea României. Ce a reprezentat pentru tine această experiență? Ce ai schimba din această aventură?

Aliona: VR este etapa din viață pe care doresc să o retrăiesc. Nu aș schimba nimic dacă aș avea ocazia. Aș vrea  să mai adaug cel puțin 10 episoade. Niciodată nu regret ca am trecut într-un anume fel prin trecut. Orice greșeală de atunci mă face să fiu mai bună într-o altă experiență.

Reporter: Ce face acum Aliona pe plan profesional? Ce proiecte muzicale ai pe rol?

Aliona: De ceva timp nu am mai scris nimic, până a venit o zi plină de inspirație, în care m-am regăsit ca autor de piese. Așa că lucrez acum la câteva melodii mai de suflet, nu sunt comerciale.

Reporter: Ai de gând să iți mai încerci norocul la Eurovision? Care sunt prestațiile tale preferate din Moldova? Dar de la noi din România?

Aliona: Mi-aș dori să mai fac parte din Eurovision, dar o voi face atunci când voi avea o piesa foarte puternică. Din cei care au reprezentat Moldova mi-au plăcut cei de la Zdob-si-Zdub, Natalia Barbu, Nelly Ciobanu, iar din Romania i-as evidenția pe Paula Seling și Ovi, Luminița Anghel și Sistem, Mihai Trăistariu.

Reporter: La un moment dat, fanii Eurovision din România vorbeau despre o dorință de a reprezenta România. Cum ți se pare ideea?

Aliona: Am primit multe mesaje în care lumea îmi spunea să îmi încerc norocul și în  Romania. E emoționant și foarte plăcut să știi că munca ți-e apreciată, și mai mult decât atât, să știi că ești dorit ca reprezentant. Poate o voi face într-o zi.

Reporter: Cu ce artist ți-ai dori un duet? Din plan internațional, de la noi și din cadrul Eurovision-ului

Aliona: Aș putea scrie atâtea nume celebre! Mulți dintre ei nu mai sunt, dar totuși cred că mi-ar place să cânt alături de Beyonce, Ed Sheeran, John Legend, Sia, Ayo sau Celine Dion!

Reporter: O zi perfectă pentru tine cum arată?

Aliona: Ziua perfectă este aceea în care reușesc să fac tot ce mi-am propus + bonus – momente spontane cu prietenii, familia și iubitul.

Reporter: Trei cuvinte care te descriu cel mai bine?

Aliona: Optimistă, timidă, matură.

Reporter: Ce surprize muzicale pregătești? La ce să se aștepte simpatizanții tăi?

Aliona: Prefer să fac surprize, de aceea n-o sa-ți povestesc nimic la capitolul asta. Ceea ce as vrea să știți e că n-o să dispar din acest peisaj!

Reporter: Cel  mai sincer gând pentru cei ce te ascultă este…?

Aliona:  Dragilor, în cele dintâi, vreau să știți că vă  sunt recunoscătoare pentru aportul vostru la succesele din cariera mea muzicală. Datorită  vouă sunt cine sunt, așadar  vă rămân îndatorată. Și nu uitați să fiți fericiți! Iubiți-vă! Faceți lucruri frumoase! Deveniți parte din istorie!

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.